Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia ma zaszczyt zaprosić na Międzynarodową Konferencję Naukową pt.: „Ekologia bliżej człowieka”.
Data i miejsce
Konferencja odbędzie się w Krakowie w dniach 12-13 kwietnia 2016 r.
- 12 kwietnia 2016 r. w godzinach 10:00-17:00
Urząd Miasta Krakowa, Sala Plenarna, pl. Wszystkich Świętych 3-4, Kraków - 13 kwietnia 2016 r. w godzinach 10:00-17:00
Audytorium Maximum, Sala Wystawowa A, II piętro, ul. Krupnicza 33, Kraków
Konferencja ma na celu upowszechnianie dorobku projektu dofinansowanego z Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego utworzonego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz środków krajowych: Rozwój Polskich Uczelni pt.: „Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka” na tle najnowszych światowych osiągnięć i trendów rozwojowych w badaniach i nauczaniu na rynku ekologii i ekologicznej żywności.
Komitet Organizacyjny
mgr Ewa Podobińska
dr Małgorzata Kwaśniak
dr inż. Mirosław Pysz
mgr Marta Kościółek
dr Bożena Makowska
mgr inż. Bożena Podobińska
lic. Anita Raj
mgr Aneta Wojciechowska
mgr Damian Kojder
mgr inż. Szymon Pękala
Krzysztof Nocula
Komitet Naukowy
Prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński
Prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk
Prof. dr hab. n. med. Wiesława Tracz
Prof. dr hab. Piotr Tomasik
Prof. dr hab. Magdalena Jaworska
Prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska
dr Małgorzata Kwaśniak
dr inż. Mirosław Pysz
Plan konferencji
Wtorek, 12 kwietnia 2016
Urząd Miasta Krakowa, Sala Plenarna, pl. Wszystkich Świętych 3-4, Kraków
9.00 – 10.00 Rejestracja uczestników Konferencji
10.00 – 10.15 Uroczyste otwarcie Konferencji i powitanie gości (Rektor KWSPZ, Przedstawiciel Komitetu Sterującego w Projekcie Norweskim)
10.15 – 10.30 Informatyczne aspekty projektu norweskiego – Szymon Pękala
10.30 – 11.00 Biologizacja środowiska jako główna wartość zdrowego stylu życia – polska koncepcja Jednego Zdrowia – Stanisław Kolbusz
11.00 – 11.50 Medycyna Ekologiczna szansą na zdrowe życie – Józef Krop
11.50 – 12.10 Dyskusja
12.10 – 12.40 Przerwa na kawę
12.40 – 14.30 Sesja Referatowa I – Wykorzystanie nowych technologii w ekologii
Przewodniczący: prof. dr hab. Piotr Tomasik, prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk
12.40 – 13.00 Możliwości zastosowania wody zdeklastrowanej w połączeniu z efektywnymi mikroorganizmami – Zdzisław Oszczęda
13.00 – 13.20 Bioremediacja środowiska naturalnego – Henryk Kołoczek
13.20 – 14.30 Prezentacja materiałów opracowanych jako końcowy rezultat projektu
14.30 – 15.30 Lunch
15.30 – 17.00 Sesja Referatowa II – Podsumowanie efektów końcowych projektu norweskiego
Przewodniczący: dr Małgorzata Kwaśniak, dr inż. Mirosław Pysz
15.30 – 15.50 Wystąpienia eksperta norweskiego – Krzysztof Orleański
15.50 – 17.00 Prezentacja materiałów opracowanych jako końcowy rezultat projektu
Podsumowanie I dnia Konferencji
Środa, 13 kwietnia 2016
Audytorium Maximum, ul. Krupnicza 33, Kraków
10.00 – 12.00 Sesja referatowa I – Żywność, żywienie a zdrowie
Przewodniczący: prof. dr hab. Emilia Kolarzyk, dr Józef Krop
10.00 – 10.30 Zdrowa żywność a choroby układu krążenia – Monika Zygmuntowicz
10.30 – 11.00 Napoje energetyzujące a zagrożenie zdrowia – Zygmunt Fura
11.00 – 11.40 Zdrowe jelita kluczem do zdrowia – Józef Krop
11.40 – 12.00 Dyskusja
12.00 – 12.30 Przerwa na kawę
12.30 – 14.30 Sesja referatowa II – Mikroorganizmy w służbie ekologii
Przewodniczący: prof. dr hab. Tadeusz Tuszyński, dr Bożena Makowska
12.30 – 13.00 Wpływ życia biologicznego w glebie na jakość warzyw i owoców– Elżbieta Duran
13.00 – 13.30 Alternatywne wykorzystanie ziemniaka jadalnego – Anna Molenda-Skowronek
13.30 – 13.50 Zastosowanie EM w ekologicznym gospodarstwie agroturystycznym – Akiko Miwa
13.50 – 14.10 Certyfikacja produktów ekologicznych – Anna Klimas
14.10 – 14.30 Dyskusja
14.30 – 15.30 Lunch
15.30 – 17.30 Sesja referatowa III – Interdyscyplinarne wykorzystanie ekologii
Przewodniczący: dr hab. Barbara Krzysztofik, prof. UR, prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska
15.30 – 16.00 Po co nam suplementacja? – Szczepan Kurpisz
16.00 – 16.30 Ekologiczne uwarunkowania chorób nowotworowych – Krzysztof Krupka
16.30 – 16.50 Ekologia polskiej wsi – Julian Rose
16.50 – 17.10 Wyrafinowane przykłady badań obrazowej spektrometrii mas na potrzeby ekotoksykologii i toksykologii środowiska – Kamil Jurowski
17.10 – 17.30 Dyskusja
Podsumowanie i zakończenie Konferencji
Kontakt
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia z siedzibą w Krakowie
ul. Krowoderska 73, 31-158 Kraków, POLAND
sekretariat@kwspz.pl
tel. +48 12 423-38-40
Komitet Sterujący Projektu
„Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka”