Zdrowie odżywianie i styl życia to tematyka Targów EKOstyl jakie miały miejsce w dniu 21,22 listopad 2015 r., w Hali pod Dębowcem w Bielsku Białej. W Targach EKOstyl wzięli również udział Studenci oraz Pracownicy Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia promując studia II stopnia „Ekologiczna żywność i dietetyka” dofinansowane z Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego utworzonego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz środków krajowych – Fundusz Stypendialny i Szkoleniowy – Rozwój Polskich Uczelni. Operatorem grantu jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji.
W trakcie Targów odbyły się m liczne prelekcje, panele dyskusyjne poświęcone żywności i trendom w branży spożywczej oraz sposobom zachowania zdrowia i urody.
Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się między innymi wykłady naszych specjalistów z zakresu zdrowej i ekologicznej żywności:
- Uwarunkowania i szanse żywności ekologicznej w Polsce – prelegent prof. dr hab. inż. Magdalena Jaworska
- Wina zimnego klimatu – prelegent prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński
- Zioła w żywieniu człowieka – prelegentka prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska
- Zasady prawidłowego żywienia – dr inż. Mirosław Pysz
Program prelekcji
Na Targach EKOstyl prezentowane były między innymi produkty i usługi związane ze zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia. Targi EKOstyl to możliwość poznania aktualnych trendów rozwoju rynku produktów i usług proekologicznych i powiązanych z nim branż, a także doskonała okazja do bezpośredniego kontaktu z podmiotami funkcjonującymi na tym rynku.