Wizyta studyjna zespołu projektowego KWSPZ w Trondheim (Norwegia)

Sprawozdanie z wizyty studyjnej pracowników Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia w ramach grantu norweskiego

Celem wizyty było zapoznanie z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi stosowanymi w Norwegii oraz wymiana doświadczeń w kształceniu studentów z zakresu żywności ekologicznej i dietetyki.

Program wizyty studyjnej obejmował:

  1. Zwiedzanie Szpitala Uniwersyteckiego w celu zapoznania się z praktykami żywienia pacjentów
  2. Wizyta w gospodarstwach rolnych i przetwórczych
  3. Udział w konferencji na wydziale Technologii Żywności oraz wizyta na w Laboratorium Multimedialnym NTNU

Pierwszy punkt programu obejmował wizytę w  Szpitalu Uniwersyteckim Św. Olafa w Trondheim.  Jest to jeden z najnowocześniejszym szpitali europejskich, który jest zintegrowany z wydziałem lekarskim NTNU, w związku z tym naukowcy i lekarze mają bezpośredni kontakt i współpracują w zakresie badań naukowych. Szpital stosuje najwyższe standardy dotyczące sposobu żywienia pacjentów, każdy pacjenta ma dietę dobieraną indywidualnie do swoich potrzeb, co przyspiesza proces leczenia i zapobiega leczeniu chorób cywilizacyjnych. Zespół projektowy zwiedził wydział pediatryczny, patologii noworodków oraz nefrologii, gdzie  zapoznał się z procedurami planowania żywienia.

Następnie zespół projektowy miał możliwość zaznajomić się ze specyfiką gospodarstwa ekologicznego – „Złota droga”, które skupia szereg różnego typu gospodarstw rolnych i przetwórczych. Poznano szeroki asortyment ekologicznych serów produkowanych
z mleka krowiego (gospodarstwo Gangstad) z dodatkiem: ziół (bazylia, tymianek, oregano, estragon) i czosnku; kminku oraz sery z porostem pleśniowym, w tym camembert.
W gospodarstwie tym otrzymuje się również lody z naturalnymi dodatkami smakowymi. Odwiedzono także rzemieślniczą piekarnię specjalizującą się w produkcji pieczywa na bazie mąki pszennej i żytniej oraz, co nietypowe – mąki jęczmiennej i owsianej z udziałem nasion (dyni, sezamu, słonecznika i lnu). Chleby te powstają w oparciu o tradycyjne receptury, które są ściśle strzeżone.

Kolejnym punktem wizyty był udział w konferencji naukowej na wydziale Technologii Żywności Trondheim Univerity College, podczas której Pan Prorektor prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk przedstawił strukturę i kierunki kształcenia Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia. Pani prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska wprowadziła uczestników w tematykę wykorzystania leczniczego ziół i nalewek. Pracownicy uczelni z Trondheim zaprezentowali program kształcenia i specyfikę ich wydziału, a także badania na temat zawartości CLA w śmietance i mleku w zależności od miejsca wypasu kóz.

Na zakończenie programu pracownicy KWSPZ odwiedzili Laboratorium Multimedialne NTNU, którego kierownikiem jest koordynator projektu Pan dr Krzysztof Orleański. W ramach tej wizyty zapoznano się z nowoczesnymi metodami wizualizacji przy prowadzeniu wykładów, projekcją w „3D” (projekcją sferyczną z użyciem specjalnych okularów „Oculus”). Podsumowaniem spotkania był pokaz materiału zdjęciowego „3D” z pobytu studyjnego zespołu projektowego.