Studia magisterskie Ekologiczna żywność i dietetyka tematem Konferencji otwierającej

Dnia 23 stycznia w siedzibie Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia, odbyła się konferencja otwierająca projekt: Studia II stopnia – Ekologiczna żywność i dietetyka.

Projekt jest finansowany z funduszy norweskich oraz środków własnych uczelni.

DSC06897

Konferencję otworzyła uroczyście JM Rektor prof. dr hab. n med. Wiesława Tracz. W kolejnym wystąpieniu Bogusław Węgliński prezentował założenia projektu m.in.: wydatki, ramy czasowe, finansowanie pomocy multimedialnych, nakłady na komunikacje interaktywną, konferencje edukacyjne i publikacje materiałów. Następnie przywitał gości oraz przedstawił Priorytety Rozwojowe Małopolski Wojciech Kozak Wicemarszałek Województwa Małopolskiego. Pan Marszałek poruszył tematy związane z korzyściami wynikającymi z wędzenia ryb (łososia, karpia), ekoprodukcji oraz dofinasowania do warzyw, które spełniają warunki EKO, rozwojem asortymentu warzywno-owocowego EKO w ciągu 5-10 lat, tak aby pojawiały się produkty z właściwą procentową ilością EKO, a nie tylko śladową. Kolejny prelegent, dr inż. Krzysztof Orleański, kierownik NTNU Multimedia Lab, przedstawił Norvegian University of Science and Technology NTNU Trondheim oraz techniki informatyczno-telekomunikacyjne w dydaktyce. Dzięki wystąpieniu dr inż. Krzysztofa Orleańskiego mogliśmy dowiedzieć się, jak wyglądają laboratoria na wydziale medycznym czy telekomunikacyjnym na Uniwersytecie w Trondheim.

DSC06889

O procesie Bolońskim jak i obowiązku dostosowania kierunku studiów do odpowiedniego obszaru nauk opowiedział dr Jerzy Raciborski, natomiast informacje dotyczące polityki żywieniowej przedstawił dr inż. Mirosław Pysz.

DSC06828

Konferencję uświetniły również prezentacje:

  • prof. dr hab. Elżbiety Pisulewskiej: Zioła w żywności i żywieniu człowieka, Surowce kofeinowe – kawa.
  • dr Jadwigi Piotrowicz: Owoce i soki owocowe jako źródło składników mineralnych w diecie.
  • prof. dr hab. inż. Tadeusza Tuszyńskiego: Wina zimnego klimatu – wybrane aspekty.
  • prof. dr hab. inż. Magdaleny Jaworskiej: Ekologia środowiska.
  • prof. dr hab. Piotra Tomasika: Wpływ czynnika psychicznego na skutki odżywiania.
  • dr hab. Barbary Frączek: Diety niekonwencjonalne.

DSC06825

DSC06809

Projekt „Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka” potrwa do maja 2016 roku i będzie realizowany przy współpracy między innymi z Norweskim Uniwersytetem Nauki i Technologii NTNU w Trondheim, Szpitalem Uniwersyteckim w Trondheim, Intern Medi Specialistpraksis w Trondheim, Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie, Akademią Wychowania Fizycznego w Krakowie, Specjalistycznym Szpitalem im. J. Dietla w Krakowie, Kliniką Krakowską Sp. z o.o., Centralnym Ośrodkiem Sportu – Ośrodek Przygotowań Olimpijskich w Zakopanem.

Relacjonowała dla KWSPZ
Dr n med. Magdalena Macko