Ekologia bliżej człowieka – Międzynarodowa Konferencja Naukowa

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia ma zaszczyt zaprosić na Międzynarodową Konferencję Naukową pt.: „Ekologia bliżej człowieka”.

Data i miejsce

Konferencja odbędzie się w Krakowie w dniach 12-13 kwietnia 2016 r.

  • 12 kwietnia 2016 r. w godzinach 10:00-17:00
    Urząd Miasta Krakowa, Sala Plenarna, pl. Wszystkich Świętych 3-4, Kraków
  • 13 kwietnia 2016 r. w godzinach 10:00-17:00
    Audytorium Maximum, Sala Wystawowa A, II piętro, ul. Krupnicza 33, Kraków

Konferencja ma na celu upowszechnianie dorobku projektu dofinansowanego z Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego utworzonego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz środków krajowych: Rozwój Polskich Uczelni pt.: „Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka” na tle najnowszych światowych osiągnięć i trendów rozwojowych w badaniach i nauczaniu na rynku ekologii i ekologicznej żywności.

Komitet Organizacyjny

mgr Ewa Podobińska
dr Małgorzata Kwaśniak
dr inż. Mirosław Pysz
mgr Marta Kościółek
dr Bożena Makowska
mgr inż. Bożena Podobińska
lic. Anita Raj
mgr Aneta Wojciechowska
mgr Damian Kojder
mgr inż. Szymon Pękala
Krzysztof Nocula

Komitet Naukowy

Prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński
Prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk
Prof. dr hab. n. med. Wiesława Tracz
Prof. dr hab. Piotr Tomasik
Prof. dr hab. Magdalena Jaworska
Prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska
dr Małgorzata Kwaśniak
dr inż. Mirosław Pysz

Plan konferencji

Wtorek, 12 kwietnia 2016
Urząd Miasta Krakowa, Sala Plenarna, pl. Wszystkich Świętych 3-4, Kraków

9.00 – 10.00 Rejestracja uczestników Konferencji

10.00 – 10.15 Uroczyste otwarcie Konferencji i powitanie gości (Rektor KWSPZ, Przedstawiciel Komitetu Sterującego w Projekcie Norweskim)

10.15 – 10.30 Informatyczne aspekty projektu norweskiego – Szymon Pękala

10.30 – 11.00 Biologizacja środowiska jako główna wartość zdrowego stylu życia – polska koncepcja Jednego Zdrowia – Stanisław Kolbusz

11.00 – 11.50 Medycyna Ekologiczna szansą na zdrowe życie – Józef Krop

11.50 – 12.10 Dyskusja

12.10 – 12.40 Przerwa na kawę

12.40 – 14.30 Sesja Referatowa I – Wykorzystanie nowych technologii w ekologii

Przewodniczący: prof. dr hab. Piotr Tomasik, prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk

12.40 – 13.00 Możliwości zastosowania wody zdeklastrowanej w połączeniu z efektywnymi mikroorganizmami – Zdzisław Oszczęda

13.00 – 13.20 Bioremediacja środowiska naturalnego – Henryk Kołoczek

13.20 –  14.30 Prezentacja materiałów opracowanych jako końcowy rezultat projektu

14.30 – 15.30 Lunch

 15.30 – 17.00 Sesja Referatowa II – Podsumowanie efektów końcowych projektu norweskiego

Przewodniczący: dr Małgorzata Kwaśniak, dr inż. Mirosław Pysz

15.30 – 15.50 Wystąpienia eksperta norweskiego – Krzysztof Orleański

15.50 – 17.00  Prezentacja materiałów opracowanych jako końcowy rezultat projektu

Podsumowanie I dnia Konferencji

 

Środa, 13 kwietnia 2016
Audytorium Maximum, ul. Krupnicza 33, Kraków

10.00 – 12.00  Sesja referatowa I –  Żywność, żywienie a zdrowie

Przewodniczący: prof. dr hab. Emilia Kolarzyk, dr Józef Krop

10.00 – 10.30 Zdrowa żywność a choroby układu krążenia – Monika Zygmuntowicz

10.30 – 11.00 Napoje energetyzujące a zagrożenie zdrowia – Zygmunt Fura

11.00 – 11.40 Zdrowe jelita kluczem do zdrowia – Józef Krop

11.40 – 12.00 Dyskusja

12.00 – 12.30 Przerwa na kawę

 12.30 – 14.30 Sesja referatowa II – Mikroorganizmy w służbie ekologii

Przewodniczący: prof. dr hab. Tadeusz Tuszyński, dr Bożena Makowska

12.30 – 13.00 Wpływ życia biologicznego w glebie na jakość warzyw i owoców– Elżbieta Duran

13.00 – 13.30 Alternatywne wykorzystanie ziemniaka jadalnego – Anna Molenda-Skowronek

13.30 – 13.50 Zastosowanie EM w ekologicznym gospodarstwie agroturystycznym – Akiko Miwa

13.50 – 14.10 Certyfikacja produktów ekologicznych – Anna Klimas

14.10 – 14.30  Dyskusja

14.30 – 15.30 Lunch

15.30 – 17.30 Sesja referatowa III – Interdyscyplinarne wykorzystanie ekologii

Przewodniczący: dr hab. Barbara Krzysztofik, prof. UR, prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska

15.30 – 16.00 Po co nam suplementacja? – Szczepan Kurpisz

16.00 – 16.30 Ekologiczne uwarunkowania chorób nowotworowych – Krzysztof Krupka

16.30 – 16.50  Ekologia polskiej wsi – Julian Rose

16.50 – 17.10 Wyrafinowane przykłady badań obrazowej spektrometrii mas na potrzeby ekotoksykologii i toksykologii środowiska – Kamil Jurowski

17.10 – 17.30 Dyskusja

Podsumowanie i zakończenie Konferencji

Kontakt

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia z siedzibą w Krakowie
ul. Krowoderska 73, 31-158 Kraków, POLAND
sekretariat@kwspz.pl
tel. +48 12 423-38-40

Komitet Sterujący Projektu
„Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka”