„Eko Wigilia” w KWSPZ

W dniu 14. 12.2015 r., dla studentów Dietetyki zorganizowane zostały warsztaty kulinarne „Eko Wigilia”. Pod okiem dr inż. Anny Matusz-Mirlak oraz Prodziekana dr inż. Mirosława Pysza grupa ochotników przygotowała potrawy na stół wigilijny, w tym, cieszący się popularnością, pasztet z soczewicy i marchewki, bezglutenowy piernik oraz sałatkę śledziową.

Tradycyjne uszka do barszczu zastąpiła kokosowa tarta z kapustą i grzybami, którą spożywać mogą także osoby cierpiące na celiakię.
Na stole wigilijnym nie mogło zabraknąć kompotu z suszu, a uzupełnieniem tarty był barszcz czerwony.

Podczas zorganizowanych warsztatów Studenci mieli okazję połączyć teorię z praktyką,
a także przekonać się, iż występujący coraz częściej problem nietolerancji glutenu nie sprawia kłopotu nawet przy przygotowywaniu potraw świątecznych.

Warsztaty zostały zorganizowane w ramach: Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego utworzonego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz środków krajowych – Fundusz Stypendialny i Szkoleniowy – Rozwój Polskich Uczelni na projekt pt.: „Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka”. Operatorem grantu jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji.

W spotkaniu udział wzięli: władze Uczelni, członkowie Komitetu Sterującego oraz zespół projektu dofinansowanego z Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego utworzonego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz środków krajowych – Fundusz Stypendialny i Szkoleniowy – Rozwój Polskich Uczelni pt.: „Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka”.